Librarium

Librarium

Szolzsenyicin-kiállítás Budapesten

2013. szeptember 16. - winrudi

Szeptember 21-én, azaz most szombaton nyílik meg a budapesti Terror Háza Múzeum legújabb időszaki kiállítása "Egy orosz hazafi" címmel. A tárlat a Nobel-díjas orosz író, Alekszandr Szolzsenyicin életútját mutatja majd be.

Az Ivan Gyenyiszovics egy napja és A Gulag szigetcsoport szerzője többszörösen is jelkép, hiszen a kommunista diktatúra legnagyobb ellenfelét nem a szabad világ, hanem maga a diktatúra földje adta. A 95 éve született Nobel-díjas Szolzsenyicin bizonyíték arra, hogy a szabadságot sosem kívülről, afféle ajándékként kapjuk, hanem magunknak kell érte megszenvednünk.

szolzsenyicin.jpg

Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin (1918-2008) orosz író Sztálin és a szovjet rendszer bírálatáért 1945-től tizenegy évet töltött börtönökben és munkatáborokban. 1970-ben nyerte el az irodalmi Nobel-díjat. A Gulag szigetcsoport című regénye miatt 1974-ben megfosztották szovjet állampolgárságától és kiutasították az országból. 1990-ben kapta vissza állampolgárságát, de csak 1994-ben tért haza. 2008-ban halt meg, síremléke a moszkvai Donszkoj-kolostor temetőjében áll.

Részvételi szándékunkat az esemény facebook oldalán is jelezhetjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr315517307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása