Librarium

Librarium

Elhunyt Iain Banks

2013. június 09. - winrudi

Iain Banks (1954-2013) skót író 59 éves volt, áprilisban jelentette be, hogy krónikus hátfájdalmainak oka végső stádiumú epehólyagrák, és már csak hónapjai, legfeljebb egy éve van hátra. Emiatt kiadója utolsó regénye, a The Quarry megjelenését több hónappal, június 20-ra hozta elő, hogy még láthassa a boltok polcain. Ezt sajnos már nem érhette meg. A könyv főszereplője egy középkorú férfi, aki végső stádiumú rákkal küzd.

iain banks.jpgIain Banks (forrás: Getty)

Iain Banks az egyik legismertebb brit szerző volt, 2008-ban a The Times beválogatta az 1945 utáni 50 legjelentősebb brit író listájára. Iain M. Banks néven a sci-fi irodalomban is maradandót alkotott. Olyan művek fűződnek a nevéhez, mint A darázsgyár, az Emlékezz Phlebasra, vagy A játékmester, utóbbiak a Kultúra sci-fi sorozat részeiként. Az író BBC-nek adott interjújában elmondta, már 87000 szót megírt utolsó művéből, amikor diagnosztizálták nála a rákot, tehát nagyjából 10 ezer szóval a kötet befejezése előtt kiderült számára, hogy végső stádiumú rákban szenved: éppen úgy, mint a könyv főhőse.

A rossz hír után sem hagyta el derűlátó humora, megkérdezte feleségét, hogy megtisztelné-e azzal, hogy az özvegye lesz. Az angol író, Neil Gaiman így írt halála kapcsán: "Ha még nem olvastad egy könyvét sem, olvasd el az egyiket! Aztán egy másikat. Még a rossz könyvei is jók voltak, a jók pedig elképesztőek."

forrás: BBC, metro.co.uk, Wikipedia, Neil Gaiman journal, origo

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr165353007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása