Librarium

Librarium

Jön a magyar Felhőatlasz

2012. november 09. - winrudi

Jön, mégpedig november végén. Nem valami időjárás jelentőknek szóló kézikönyvről, földrajz órákra beszerzendő segédletről és nem is különleges csillagászati kötetről van szó, hanem egy izgalmasnak ígérkező regénykülönlegességről, melynek filmváltozata már rögtön másnap megérkezik a hazai mozikba.

felhoatlasz_cartaphilus.JPGA Felhőatlasz (Cloud Atlas) David Mitchell kortárs angol író második magyarul kiadott könyve lesz, a regény története a XIX. századi Ausztráliától egészen a jövőbeli, posztapokaliptikus Hawaii-ig nyújtózik térben és időben. Mitchell első magyar nyelven megjelent művéről, a különleges hangulatú és formavilágú Szellemírókról (Ghostwritten) a Librariumon is született korábban bejegyzés. Utóbbi az Ulpius-ház életének hajnalán, 2004-ben jelent meg, amikor a kiadó még nem veszett el a Fejős Éva kötetek, illetve különböző erotikus-romantikus vagy vámpíros-romantikus könyvek kiadásában, és időnként kortárs szépirodalmat is kiadott még.

A november 21-én a Cartaphilus kiadó gondozásában megjelenő regény fülszövege eléggé figyelemfelkeltő:

"Egy zaklatott életű ifjú zeneszerző az ihlet pillanatában ráérez az örökkévalóságra. Sorsszerű viszonyok, cinikus érzelmek és látnoki szerelmek motívumaiból hat történet rajzolódik ki, melyek mindegyike túlmutat önmagán - egy leírhatatlan harmónia felé. Ez az átkozottul tökéletes összhang szólal meg a Felhőatlasz olvasóiban.
David Mitchell bravúros felépítésű, virtuóz nyelvezetű művében az összefonódó életek minden időbeli és térbeli határt átlépve hatnak egymásra. A lelkek korokon és kontinenseken át vándorolnak, akár az égbolton átvonuló felhők. De ki irányítja sorsunkat: mi magunk vagy valamilyen külső erő? Képesek vagyunk-e tanulni a múltból, az előző életekből, vagy az emberiség újra és újra elköveti ugyanazokat a hibákat?
A regényből a Mátrix-trilógia és A parfüm rendezői forgattak vibrálóan szellemes filmet."


A regényből forgatott film rendezői tehát a Larryből a Mátrix-trilógia óta immár Lanává válló Wachowski, illetve testvére Andy Wachowski, valamint A parfümöt jegyző Tom Tykwer. A film, melyet közel 100 millió dolláros, óriási költségvetésből forgattak, közel három órás lett, és a könyv megjelenésének másnapján, november 22-én kezdik vetíteni a hazai mozik, a Budapest Film forgalmazásában. A főbb szerepekben olyan nevekkel találkozunk mint Tom Hanks, Hugh Grant, Halle Berry, Hugo Weaving, Susan Sarandon és Jim Broadbent. A kedvező kritikai fogadtatás, a neves színészek, látványos előzetesek és a nagy várakozások ellenére is óriásit bukott a film az amerikai nyitóhétvégén, mindössze 9,4 millió dolláros bevételt produkált, és a következő hét végére is csak 18,4 milliónál tart, a filmkészítők a nemzetközi bemutatók utáni bevételekben reménykedhetnek.

David Mitchell: Felhőatlasz
576 oldal
Cartaphilus Kiadó, 2012. november 21.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr884899201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.10. 11:04:33

miért kell minden alkalommal mindenhol megemlíteni, hogy larryből lana lett???
2012 van, jussunk már túl ezen.

Első mohikán 2012.11.10. 13:13:49

doggfather:
Mert aberrált, beteg, természetellenes. Olyan, mintha átoperáltak volna egy emberre egy pl. denevérszárnyat, delfinuszonyt stb. pusztán a kliens hóbortjából.
Ha én -mondjuk- az arcomat szabatnám át úgy, hogy hasonlítsak Albert Einsteinre, azt is állandóan megjegyeznék az újságok.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.10. 14:47:03

@taxi33: de semmi, azaz SEMMI köze ahhoz, hogy milyen filmet csinál.

Ergo fölösleges megemlíteni.

Első mohikán 2012.11.10. 23:15:28

Az igaz, hogy nagyon jók a filmjei; felőlem akár transzvesztita dugonggá is műttethetné magát csak folytassa a filmkészítést. Engem nem izgat ez a dolog, csupán magyarázni próbáltam a firkászok és a Blikk-olvasók igényét a celebek magánügyeinek kitárgyalására.
Neked és nekem valóban felesleges megemlíteni -nem ezért olvassuk ezt a cikket-, de vannak, akik szeretnek az ilyeneken csámcsogni, szerintük a nemváltó műtét említése nélkül nem kerek a híradás.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.11. 07:48:11

@taxi33: el is fogadom (nem szívesen, de el) a blikkben, vagy a storyban, de egy olyan helyen ahol egy filmet, vagy pláne egy könyvet ajánlanak, oda minek?!

winrudi 2012.11.11. 13:32:38

A Larryből Lanává válás megemlítésének oka, hogy amikor magam néhány hete a Felhőatlasz filmváltozatáról olvastam, a rendezőknél megemlített Lana és Andy Wachowski olvasása után - mivel nem tartozom a bulvárhírek törzsolvasói közé - nem volt tiszta, hogy ki az a Lana Wachowski, mert megszoktam a Larry és Andy neveket, azt hittem egy harmadik testvér. Röviden: a Larry és Lana nevek mögött lévő egyetlen személy létét akartam közölni a félmondattal, aminek terjedelmét amúgy a legszigorúbb értelmezés szerint sem érzem "csámcsogásnak". Emellett tisztelettel visszautasítanám a "firkász" megnevezést.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.11. 17:10:44

@winrudi: azért majd' 10 éve történt ez a "váltás" ha nem tartozol bulvár olvasó csoportba is kellett, hogy találkozz már ezzel, főleg (ami a lényege volt az első kommentemnek is), hogy nem lehet olyan írással találkozni ahol ne említenék meg.
süti beállítások módosítása