Librarium

Librarium

Az Ad Astra kiadó első könyvei

2012. április 07. - winrudi

Az újonnan megalakult Ad Astra kiadó a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelenteti meg első négy kötetét, ahol jelen is lesznek, az F5-ös standon, a Millenáris Fogadóban. Egyik könyv érdekesebbnek tűnik, mint a másik, még a nem kifejezetten sci-fi rajongók számára is, így lássuk melyek lesznek ezek.

ad_astra_m.jpgMielőtt azonban a könyvekről olyan sorrendben szólnék, amennyire szerintem érdekesnek ígérkeznek, előbb röviden az Ad Astra-ról: a kiadó honlapja még készül, addig a Facebookon érhetők el, ahol várják a véleményeket a könyvek borítóiról (is). A kiadó fő profilja az igényes, kortárs, fantasztikus regények. Idén 8-10 kötetet terveznek kiadni. Az e-könyvek pártolóinak jó hír, hogy A felhúzhatós lány és a Marija Morevna és a halhatatlan című könyvek prc és epub formátumban is megvásárolhatóak lesznek, mégpedig 1500 Ft-os, igen baráti áron.

Paolo Bacigalupi: A felhúzhatós lány

A_felhuzhatos_lany_kozepes.jpg

"Az utóbbi évek legsikeresebb sci-fije, az utóbbi évek legtöbb díjjal kitüntetett regénye, ami egy olajválság utáni Thaiföldön játszódik, ahol a városokat a globális felmelegedés miatt megemelkedett tengerszint­től gátrendszerekkel védik, pusz­tító genetikai járványoktól retteg mindenki, és ahol a genetikailag módosított, szolgalelkű lány, Emiko és a kíméletlen üzletember, Anderson Lake találkozása egész Thaiföldet megrengeti."

A fülszöveg alapján érdekesnek ígérkezik a könyv, ehhez minden adott: egzotikus helyszín, izgalmasnak tűnő, ám elég elkeserítő jövőkép, fontos üzenet, valamint társadalmi és emberi szempontból is ellentétes két főszereplő. A borító zseniális, a felső és alsó rész, előtér és háttér ordító ellentétével. Előbbi modernsége a felhőkarcolókkal, darukkal és léghajókkal, valamint utóbbi lepusztultsága a koszos és színes bazárral, az elefánttal. Megragadja a tekintetet és megmozgatja a fantáziát.

Lauren Beukes: Zoo city

Zoo_City_kozepes.jpg

"Többszörösen díjazott urban fantasy, amiből nemsokára filmet fognak forgatni. A regény alternatív világában azokat a bűnösöket, akik valaki más haláláért felelősek, miszti­kus átok sújtja: állatok szegődnek melléjük élő lelkiismeretként és a társadalomból való kiközösítettség jelképeként. A főszereplő a fiatal Zinzi, lajhár társával egy különös ügyben nyomoz: egy eltűnt tinipopsztárt kell megtalálnia még a közelgő lemezbemutató előtt."

Komoly és érdekes erkölcsi kérdések felvetése, ötvözve népmesékre emlékeztető, átkot és állatokat szerepeltető szállal. A borító illik a hangulathoz, a lány egzotikus szépségével és a lajhárral az előtérben, valamint a modern városképpel a háttérben ismét csak az ellentétek kapnak hangsúlyt.

Catherynne M. Valente: Marija Morevna és a halhatatlan

Marija_Morevna_es_a_Halhatatlan_közepes.jpg

"Stílusát az írónő myth­punk néven definiálta; előszeretettel használ mitologikus és mesei elemeket műveiben. Ebben a regényében az orosz mesék mélyére ás. A főszereplő, Marija Morevna gyerekkorában tanúja lesz annak, ahogy madárból emberré változott jóképű fiatalemberek feleségül veszik a nővéreit. Amikor pedig lassan feltárul előtte az orosz mítoszok láthatatlan világa, érte is eljön Halhatatlan Koscsej– hogy nagy hatalmú mesebeli lények és törékenyemberek játszmájának, sodró lendületű történetének részese legyen."

A mythpunk kifejezéssel nem tudok mit kezdeni és a fülszöveg alapján nem is igazán tudom még, hogy mit gondoljak erről a könyvről. Az orosz mesék felhasználása mindenesetre ígéretesnek tűnik, a borító is ezt sugallja, régivel az előtérben és várossal a háttérben, azzal a különbséggel, hogy itt semmi sem tűnik modernnek.

Hannu Rajaniemi: Kvantumtolvaj

Kvantumtolvaj_kozepes.jpg

"Egy vérbeli sci-fi regény, többek közt a közösségi média jövőjéről. A finn származású íróval pusztán az első fejezet elolvasása után azonnal szerződést kötött az angol és az amerikai kiadó is. Jean leFlambeur kifinomult úriember és fondorlatos mestertolvaj, aki gondolatokat, ékszereket és titkokat lovasít meg a jövőbeli naprendszer egzotikusan különc társadalmaiban. Hamarosan viszont kezdetét veszi kalandja a Marson, ahol meg kell találnia elrejtett személyiségét."

A könyvek közül ez keltette fel legkevésbé az érdeklődésemet, talán azért is, mert A felhúzhatós lány mellett ez tűnik még igazán vérbeli sci-finek és nem vagyok kifejezetten sci-fi olvasó. A közösségi média jövője mindenesetre érdekes kérdésekhez vezethet. A borító nem nyerte el a tetszésemet, a bal oldala túlságosan kusza, a férfi képe pedig beleolvad ebbe és nem ugrik ki eléggé.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr994369261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2012.04.26. 16:53:04

Ha jó témákat fognak megfogni a regények akkor jó kiadó lesz.

solymosgyu 2012.04.26. 16:59:16

És keményfedélben adjátok ki a konyveket. Ez előny.
süti beállítások módosítása