Librarium

Librarium

Hahner Péter: 100 történelmi tévhit

2011. október 09. - winrudi

Hahner Péter történész könyvének teljes címe nem szerepel a bejegyzésem címében, ugyanis nem fért volna ki. De akkor álljon itt még egyszer, teljes terjedelmében: 100 történelmi tévhit avagy amit biztosan tudsz a történelemről - és mind rosszul tudod. Ezt olvastam.

Azon olvasók, akik számára a Hahner Péter név nem mond semmit, a könyv hátoldaláról tájékozódhatnak. A szerző történész, a Pécsi Tudományegyetem Újkortörténeti Tanszékének vezetője. Több francia és angol klasszikus történelmi művet és életrajzot fordított magyarra. Ez a könyv a tizenkettedik önálló műve. Korábban Franciaország és az USA történelmével foglalkozó köteteket jelentetett meg. Rendszeresen publikál a Rubicon című folyóiratban.

Számomra a 100 történelmi tévhit olvasását megelőzően sem volt ismeretlen Hahner - bár élőben nem volt alkalmam hallgatni, de úgy tudom remek órákat tart - eddig A régi rend alkonya című szakkönyvét olvastam, ha nem is végig, csak bizonyos részeit. Ebben a szerző egyetemes történeti áttekintést nyújt 1648-től 1815-ig. Ezt kiválónak tartom, még ha kötelező volt is a részletek elolvasása, így is elnyerte tetszésemet.

Ez a jelen kötetről maradéktalanul nem állítható, de értékelésem összességében pozitív. A könyvről elmondható, hogy - általam többé vagy kevésbé de - ismert tévhiteket vizsgál meg a szerző, melyeknek eredete az ókortól egészen a jelenkorig tart. Természetesen nem egyenlő arányban szerepelnek ókori, középkori és újkori legendák; Hahner újkortörténész lévén főleg újkori, azon belül és leginkább kora újkori tévhiteket cáfol. Ezeken belül is kiemeltebb hangsúlyt kapnak az USA-val és Franciaországgal - a szerző fő kutatási területeivel - kapcsolatos téves ismeretek.

100 tévhit elolvasása után megállapítható, hogy Hahner - amennyire ez lehetséges - igyekszik objektíven megközelíteni minden egyes kérdést. Ez az objektivitásra való törekvés általában a tévhitek cáfolatánál is megmarad, ám néha az ellenvélemények kihagyásával csak a heves, több érvvel alátámasztott cáfolat marad, s így olvasva kissé a ló túloldalára átesve, az egyoldalúság látszata merül fel az olvasóban. Érthető, hogy nem állt rendelkezésre elegendő hely, minden magát a tévhitet igazoló ellenérv szerepeltetésére; s mivel a könyv célja a tévhitek eloszlatása, logikus hogy a cáfolatok kerülnek döntő túlsúlyba. Ennek köszönhetően viszont, ha valaki egy adott kérdésben csak ezt a kis ismertetőt olvassa el egy témában (ami persze a legrosszabb amit tehet valaki, aki érdeklődik egy probléma iránt), az ismét egy egyoldalú tévhit kialakulásához vezethet. Nehéz kérdés ez, de a felvetett probléma a tévhitek nagyobb részénél nem fordul elő, a szerző ügyesen használja az ellensúlyokat.

Szerkezetileg a kötet 100 rövid esszére tagolódik, ezek az alig egyoldalastól a több oldalasig terjednek, de egyik tévhit-cáfolat terjedelme sem haladja meg a 10 oldalt, ha jól emlékszem. Ennek köszönhetően a kötet kiválóan alkalmas arra, hogy lekapjuk a polcról és csak egy-egy tévhitnek olvassunk utána - bár én egymás után olvastam őket, igaz igen hosszú ideig, közel három hónapig.

E közel negyed év alatt volt társam a kölcsönkötet, néha napokig nem vettem elő, máskor egy nap alatt több tévhitet is elolvastam. A könyvet mindenképpen hasznos műnek tartom és biztos vagyok benne, hogy a történelmet különböző szinten ismerő emberek számára képes újat mondani; kinek többet, kinek kevesebbet. Természetesen nem fog mindenki mindenben egyetérteni a szerzővel, ez nem is lenne jó. De viták elindítójának, gondolatébresztőnek kiválóan alkalmas.

10/7

Hahner Péter: 100 történelmi tévhit avagy amit biztosan tudsz a történelemről - és mind rosszul tudod...
320 oldal
Animus Kiadó, 2010.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr993289631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása