Librarium

Librarium

Egy kanadai úr az űrből

2017. február 15. - winrudi

Ha emlékezetem nem csal, a közös történetünk úgy kezdődik, hogy néhány évvel ezelőtt, amikor a szóban forgó úriember éppen az űrben tartózkodott, elkezdtek róla cikkek megjelenni, hogy egyrészt nagyon szép fotókat lő bolygónkról, másrészt pedig előszeretettel teszi ezt szűkebb hazánkról is, hiszen egyik veje magyar. Aztán eltelt néhány hónap, talán év is, és eljutott hozzám a hír: a férfiúnak könyve jelent meg. Ezt nekem el kell olvasnom! - gondoltam, majd tavaly ősszel egyik kedvenc New York-i könyvesboltom polcán akadt a kezembe a szóban forgó mű, mindössze néhány dollárért. Chris Hadfield, űrhajós könyvét olvastam.

511ue0uq4kl_sx331_bo1_204_203_200.jpg

Chris Austin Hadfield (1959-) sok szempontból az első, így pedig örökre beírta nevét a történelemkönyvekbe. Nemcsak ő volt az első kanadai űrhajós, de ebből következően az első kanadai, aki űrsétát tett, sőt, a Nemzetközi Űrállomás első kanadai parancsnoka is ő volt. A torontói születésű Hadfield úr nem mellesleg repülőpilóta, diplomás mérnök és szenvedélyes gitáros is, a Nemzetközi Űrállomáson pedig fia unszolására forgatott videóival lett híres, melyeket a tudomány népszerűsítésére szánt, ebben igen nagy sikereket ért el. Mozgóképei egyébként általában a legegyszerűbb tevékenységeket, fogmosást vagy éppen - persze - gitározást örökítettek meg. Ezeknek köszönhetően azonban tetemes Twitter, majd pedig Facebook rajongótábort szerzett magának, utóbbiba engem is beleértve. Hardfield három alkalommal járt az űrben, az Atlantis és az Endeavour űrrepülőgépekkel, valamint egy Szojuz fedélzetén.

2013-ban megjelent An Astronaut's Guide to Life on Earth nem klasszikus értelemben vett önéletrajz. Persze nagyrészt az is, hiszen (főleg az első néhány tucat oldalon) sokat tudunk meg belőle Hadfield magánéletéről, kezdve gyerekkorával, egészen a könyv megírásának pillanatáig. Többnyire lineárisan előrehaladó önéletírása azonban igen érdekes történetekkel bővül - persze igen keveseknek adatik meg, hogy életük során többször is megjárják a világűrt. Ez már önmagában érdekessé tenné a könyvet, szerencsére azonban itt nem ér véget a pozitívumok sora. Űrhajósunk igen jó íráskészségről tesz tanúbizonyságot, ehhez pedig jól szerkesztettség is társul, melyeknek köszönhetően a kötet igen élvezetes olvasmánnyá válik.

chris_hadfield_2011.jpgChris Hadfield

Kicsit tartottam tőle, hogy a könyv megírásakor súypontvesztés történik, és Hadfield űrhajósból önjelölt űrCoelhóvá válva majd rendkívül egyszerű, ám közhelyes bölcselkedést rendez Majd Én Megmondom Hogy Milyen Tanácsokat Kövess Földlakóként témakörben, de szerencsére erről közel sincs szó. Az ezredes úr leginkább csak mesél, és ezt milyen jól teszi! Mesél űrhajóssá válásának gyerekkori motivációjáról, mesél pilótává válásának körülményeiről, mesél családi hátteréről, vagy éppen arról, hogyan lehet valaki sikeres űrhajós, akinek tériszonya van? Meséinek sok története azonban igen tanulságos, ugyanis könnyűszerrel lehet alkalmazni gyarló kis földi életünk mindennapjaira.

Tanácsai sorából számomra a félelemmel kapcsolatos tanításai emelkedtek ki a leginkább. Hadfield ugyanis nem azt mondja, hogy ne félj, mert nem lesz semmi baj. Baj ugyanis lesz. Ő ne tudná, pilótaként és űrhajósként? Bármikor bent ragadhat repülős szemüvegünkben egy darázs. Bármelyik űrsétánk alkalmával könnyezni kezdhet a szemünk és ideiglenesen elveszíthetjük a látásunkat (ezek mindegyike megtörtént a szerzővel). Ezeket elkerülni nem tudjuk, ezért felesleges félnünk tőlük. Utóbbit viszont úgy érhetjük el, ha minden eshetőségre felkészülünk, ha tudjuk mi az, ami "a következő pillanatban megölhet", mi az ami elromolhat? Az élethelyzetekre való legalaposabb felkészülést követően pedig félelmünk értelmét veszti. Hiszen minden szituációban tudni fogjuk, hogy mit kell tennünk, legyen szó űrsétáról, autóvezetésről, gitározásról, vagy kenyérsütésről. Teljesen mindegy, a lényeg a felkészülés és a szimuláció megfelelő mennyisége az "éles bevetés" előtt.

Több üzenetet is ki lehetne még emelni Hadfield könyvéből, de emellett személyiségét is érdemes, ugyanis egy komoly de kiváló humorú, végtelenül alapos és mégis játékos, összeszedett és kedves, egy szóval Jó ember képe rajzolódik ki előttünk, akivel szívesen leülnénk meginni egy korsó sört, történjen az bár az űrben vagy a Földön, és legyen szó akár fizikáról, klasszikus rockszámokról, vagy űrrepülésről. Hadfield ezredes élvezetes és szórakoztató társaság, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy műve kitűnő kísérőnek bizonyult többórás repülőutak során is, ez pedig az egyik legnagyobb elismerés amit egy könyv kaphat.

10/10

Chris Hadfield: An Astronaut's Guide to Life on Earth
320 oldal
Little Brown Books, 2013.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr9812262754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása