Librarium

Librarium

Megjelent az új Oksanen, amit a szerző maga hoz el Budapestre

2016. október 21. - winrudi

A kortárs irodalom szerelmeseinek nem kell bemutatni Sofi Oksanent, aki a ma élő író(nők) egyik legnagyobbika. A szerző idén szeptemberben új kötettel jelentkezett, a Scolar gondozásában jelent meg Norma című regénye, melyet november elején személyesen mutat be Budapesten. 

norma.jpg

Sofi Oksanen (1977-) észt-finn írónő, aki műveiben a XX. század alapos megértéséhez elengedhetetlen és eszméletlenül fontos témákat (megszállás, megszállókkal való kollaboráció, az értelmiség árulása, nemi erőszak) feszeget, vissza-visszatérő elem a Szovjetunió miatt szenvedő Észtország, vagy a férfiak miatt szenvedő nők alakja. Eddigi művei a Baby Jane, a Sztálin tehenei, a Tisztogatás és a Mikor eltűntek a galambok. Oksanen a 2014-es Budapesti Könyvfesztivál díszvendége volt.

sofi-oksanen.jpgSofi Oksanen

Frissen megjelent regénye, a Norma címszereplője Norma Ross, aki teljesen magára marad amikor anyja egy borzalmas balesetben szörnyet hal. Kettejüket – a vérségi kapcsolaton túl – elszakíthatatlan kötelék, egy végzetes titok fűzi örökre egymáshoz. Normában varázslatos dolgok működnek: sorsát meghatározza a hajában rejlő erő, mely áldás és átok egyszerre. Szőke fürtjei egy nap akár egy métert is nőhetnek, és képesek érzékelni a környezetüket, a hangulatokat, a szándékokat, a jót és a rosszat egyaránt. Pusztítanak és szeretnek, gyilkolhatnak akár vagy bájolón simogathatnak. Norma és az anyja elrejtették a világ elől a lány e képességét, ezzel védve Normát a „másság” kitaszítottságától és a világtól, mely szörnyszülöttnek tartaná. Anyja, Anita halála után Norma fotókat és videofelvételeket talál, ami arról tanúskodik, hogy az anya messze többet tudott lánya megpróbáltatásairól, mint amennyit neki elárult. 

Ahhoz, hogy Norma megtalálja a választ, ki a felelős anyja haláláért, munkát vállal ugyanabban a családi fodrászszalonban, ahol Anita is dolgozott. Idővel Norma előtt feltárulnak a maffiaszerűen működő família ügyletei: a hajkereskedelem, valamint a nemzetközi „csecsemőgyárak” és béranyahálózatok üzelmei. Norma a hazugságok és a paranoia hálójába fonódik, küzdenie kell a szabadságért – és az igazságért. Oksanen a rá jellemző eleganciával összesodorja a múltat és a jelent, és olvasóit bevezeti a varázslatos hősnő, Norma világába.

oksanen_norma.png

 

Az írónővel akár mi is találkozhatunk, hiszen új könyvét, melybe ide kattintva olvashatunk bele, személyesen mutatja be november 3-án, csütörtökön, Budapesten, a Puskin moziban (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.), 18 órai kezdettel. A szerzővel Valuska László beszélget. A rendezvény ingyenes, a részvételhez a mozi pénztárában kell jegyet igényelni érkezéskor. 

Sofi Oksanen: Norma
288 oldal
Scolar Kiadó, 2016.
Fordította: Bába Laura
Eredeti cím: Norma

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr8311827373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása