Librarium

Librarium

Amikor mindenki hülye

2015. szeptember 25. - winrudi

Fogalmam sem volt a nyáron, hogy mit lenne kedvem olvasni, lehet hogy a Fogság - amit be sem tudtam fejezni - Spirótól ennyire hazavágott. Nem tudom. Valami könnyedre gondoltam, erre elkezdtem valamit, amit szintén nem fejeztem be: pedig ez nem jellemző rám. Aztán előkerült a Kegyelem Linn Ullmanntól, ami minden, csak nem könnyed. És akkor jött valahonnan a szikra: Rejtő. Vagy egy évtizede legalább féltucat regényét olvastam és imádtam, de hosszú évek óta nem vettem tőle semmit a kezembe. Úgyhogy így esett a választás az Egy bolond száz bajt csinálra.

rejto_egy_bolond_szazat_csinal_364x640.jpg

Aztán ezt a könyvét olvasva megint rájöttem, hogy Rejtőt olvasni jó. Igen, tudom, hogy ponyva, meg a szofisztikált irodalom ínyencek biztos kivannak tőle, - pedig ő még talán egész elfogadott - de az meg kit érdekel? Annyira egyedi és semmi-senki mással összekeverhetetlen, és ez azért nagyon sokakról nem mondható el. Igaz, hogy néha valahogy annyira bugyuta tud lenni, és egyszerre olyan régimódian viccesnek szánt, ami nem mindig válik be, viszont 10-ből 9-szer egy mellékmondatán is sírni lehet a röhögéstől.

Az Egy bolond száj bajt csinál főhőse Lord Felix Hontings, egy angol nemes ifjú, aki elég kínos, de a világtörténelemben korántsem példa nélküli problémával találja szemben magát: olyan nőt szeret, akit családja nem fogad el, leginkább mert begyöpösödött, ősöreg angol urakból és úrhölgyekből áll össze. Az ifjú a család unszolására sem hajlandó lemondani szíve választottjáról, ezért Felixet mondvacsinált okkal diliházba dugják. Eközben még egy bűnténnyel is meggyanúsítják, a háttérben tehát egy krimi szálai is kibontakoznak apránként.

rejto_1.jpgRejtő Jenő

A lényeg azonban gyakorlatilag nem is ez, hanem - természetesen a hamisítatlan rejtői humor mellett - az a tény, hogy az elmegyógyintézet lakói között lassacskán több az ép, mint az elmeháborodott, bár a regény nem nagyszámú lapjait pörgetve rájön az olvasó: ha szigorú értelemben nézzük, annyira sok mindenben nem is különbözik a kinti és benti világ. Gyakran több hülye mászkál kint, mint ahány be van zárva. Ezt a gondolatot pedig igazán érdemes azért egy kicsit ízlelgetni, és továbbvinni.

Rejtő ilyen: egyszerű, ha kedvünk támad, akkor akár még el is gondolkodhatunk az olvasottakon, de nem muszáj, hiszen ha nem tesszük, hát akkor sem történik aztán semmi, és talán egy kicsit előre lehet tudni, hogy mire számíthatunk tőle, de ez éppen úgy lehet előny, mint hiba. Ugyanakkor ugyanis képes a jeleneteket egy bizonyos határig, és aztán azon túl is vinni, hogy gyakorlatilag mindent átcsúsztasson a humorba, ezzel pedig az arcokra mosolyt, a stresszes hétköznapokba pedig egy kis önfeledt és stílusos kikapcsolódást képes vinni, arra pedig mégis kinek ne lenne szüksége?

A regény ingyenesen és legálisan elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban.

10/9

Rejtő Jenő: Egy bolond száz bajt csinál
150 oldal
Magvető, 1969.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr847831276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása