Librarium

Librarium

Meghalt Daniel Keyes

2014. június 18. - winrudi

Életének 86. évében, dél-floridai otthonában, múlt vasárnap hunyt el tüdőgyulladásban Daniel Keyes, - többek között - a Virágot Algernonnak írója. 1959-as történetéért Nebula-díjjal tüntették ki, a belőle forgatott Charly című filmért a főszereplőt játszó Cliff Robertson 1969-ben Oscar-díjat kapott.

danielkeyes.jpgDaniel Keyes (1927-2014), fotó: Beth Gwinn, locusmag.com

A világhírű regény ötlete még 1945-ben született meg az író fejében, mialatt a Brooklynból a New York-i Egyetemre tartó metrót várta. Előbb 1959-ben novellaként, majd 1966-ban regényként is megjelent a mű. Keyes (1927-2014) Brooklynban látta meg a napvilágot. Pszichológiából szerzett BA diplomát, később divatfotózást is tanult, majd MA diplomáját esti iskolában szerezte angol és amerikai irodalomból, miközben a hétköznapokon angolt tanított, hétvégente pedig az írásnak szentelte idejét. A pszichológia iránti érdeklődése írói munkásságában is megfigyelhető, jellemző témaválasztása a pszichiátriai problémákkal, elmezavarokkal közdő ember élete. A Virágot Algernonnak mellett még négy másik regény írt, például az Ötödik Sallyt. A Virágot Algernonnak című könyvől három filmfeldolgozás is készült: egy 1968-as amerikai mozifilm mellett egy 2000-es kanadai-amerikai, illetve egy 2006-os francia tévéfilm is feldolgozta a történetet. Regényei mellett három ismeretterjesztő kötet is fűződik Keyes nevéhez, köztük az 1981-es Szép Álmokat, Billy!, mely egy olyan bűnöző történetét dolgozza fel, akinek 24 különböző személyisége volt.

forrás: BBC, The New York Times

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr926355803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása