Librarium

Librarium

Olvasóterem a parkban

2013. december 10. - winrudi

Az adventi időszak készülődéséből, az egyre keményebb mínuszokból és egy bögre finom forralt bor mellől most egy rövid utazásra invitálom olvasóimat, valahova egészen máshova: a napos és meleg nyárba, de nem ám akárhova, hanem egyből a tengeren túlra; a fülledt, párás, sziréna-, és dudaszótól terhes New York-i nyárba, természetesen könyvek közé.

pic 467.JPG

Van ugyanis New Yorkban egy park, amit legutóbb tavaly nyáron nekem is volt szerencsém felkeresni. Nem mellesleg ez az egyik kedvenc helyem a Nagy Almában, és bár talán a város és egy park együtt említéséről mindenkinek a Central Park ugrik be, ez mégis egy másik, a Bryant Park. Utóbbi különleges hely, ugyanis a nyári hónapokban egy szabadtéri ingyenes könyvtár, a Reading Room működik itt, amit bárki igénybe vehet.

Bryant_Park,_New_York.jpgA Bryant Park a magasból (forrás: Wikipedia)

A Bryant Park egy falat (a nagyobbfajtából való, a maga 39 ezer négyzetméterével) zöld a metropolisz szürke betondzsungelében. Méreténél, elhelyezkedésénél és kisebb ismertségénél fogva szimpatikusabb, mint a grandiózus világsztár nagy testvér, a Central Park. A Bryant Parkot Manhattan közepén találjuk, az Ötödik és Hatodik sugárút, valamint a 40. és 42. utca által határolt területen. Keleti irányból a New York-i Közkönyvtár gyönyörű épülete határolja, a többi irányból a város látképének ismerős elemei, felhőkarcolók veszik körül, többek között New York harmadik legmagasabb épülete, a 366 méteres Bank of America Torony. A park a Közkönyvtár archívuma fölé épült, az ebédjüket elfogyasztó new yorkiak kedvelt helyszíne, egyébként egy non-profit magáncég, a Bryant Park Corporation üzemelteti.

readingroom.jpgAz első Reading Room, 1935. (forrás: bryantpark.org)

A mostani Bryant Park területén az első park 1847-ben nyitott meg, a Reservoir Square (kb. Víztározó tér, nevét a közeli víztározóról kapta), amit 1884-ben neveztek át Bryant Parkká, William Cullen Bryant, a New York Evening Post szerkesztője, újságíró, költő után. A területet 1933-34-ben tervezték újra, 1969-ben egy a vietnami háborút ellenző gyűlés helyszíne volt, majd a hetvenes évekre drogdílerek, prostituáltak és hajléktalanok otthona lett. A '80-as évektől aztán fejlesztéseken esett át a park, elnyerve mai formáját. A szabadtéri könyvtár mellett kávézó, étterem, ping-pong asztalok, sakktáblák, pétanque pálya, és egy körhinta is színesíti a zöldterületet.

pic 469.JPG
pic 460.JPG

A park területén a nyári hónapokban várja látogatóit a szabadtéri könyvtár. Az eredeti Reading Room 1935 augusztusában nyitott meg, a világválságot követő depresszió idején, amikor a munkanélküli tömegek nehezen találtak maguknak hasznos elfoglaltságot. A New York-i Közkönyvtár ezért megnyitotta a szabadtéri könyvtárát, hogy ezen üzletemberek és értelmiségiek számára olyan helyet biztosítson, ahol pénz, vagy bármiféle azonosító nélkül, könnyen olvasnivalóhoz juthatnak. A szabadtéri könyvtár néhány padból és könyvtartóból, egy napernyőből és zömében a Közkönyvtár köteteiből állt, meg persze az öt könyvtárosból, akik üzemeltették. Az újságok kiadók és magánszemélyek adományaiból származtak. Az első Reading Room 1944-ben zárt be, a munkahelyek megnövekedett száma, és a második világháború miatt.

pic 465.JPG

A Bryant Park Corporation aztán 2003-ban a HSBC támogatásával újjáélesztette a szabadtéri könyvtárat, mely azóta minden nyáron várja az olvasókat, köteteivel és újságaival. A kiadványok olvasása és a Reading Room által szervezett különféle programokon való részvétel egyaránt ingyenes, mindenki számára. A könyvtár a Word for World program keretén belül változatos témákkal várja az olvasókat, ottjártamkor - többek között - az amerikai szerző, Karen Thompson Walker beszélgetett Gustave Flaubert klasszikusáról, a Bovarynéről. A Reading Roomot megnyitása óta a HSBC mellett az Oxford University Press, a Scholastic Corporation, a Mitchell's NY, a Condé Nast Publications, a Time, a Hachette Filipacchi Media U.S, a Random House és a Rodale is támogatták kiadványokkal. A Reading Room 11 és 19 óra között tart nyitva az olvasók számára, ha abban a szerencsében van részünk, hogy Newe Yorkban járunk, és szeretjük a könyveket, kihagyhatatlan látnivaló a Bryant Park, nemcsak a Reading Room, de a Közkönyvtár miatt is.

pic 463.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr935685051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása