Librarium

Librarium

A Polarlys utasa

2013. augusztus 31. - winrudi

Az Agave Kiadónál a héten magyarul megjelent Simenon-regény, Az elátkozott hajó a késő nyári napsütésből szakítja ki olvasóját, hogy egy bő száz oldalas utazást tegyen az északi tél tengereinek mínuszai közé, ahol egy hajón történt gyilkosság körül bonyolódnak az események.

Georges_Simenon_Az_elatkozott_hajo_b1_72dpi.jpg
A belga születésű Georges Simenon (1903-1989) a XX. századi francia nyelvű irodalom megkerülhetetlen alakja, aki detektívtörténeteiről vált ismertté, azon belül is a Maigret főfelügyelő szereplésével megírt krimikről, melyekből seregnyi film és televíziós adaptáció született, nagy népszerűséget hozva az írónak.

Az 1932-es, magyarul kissé hatásvadász és a cselekmény szempontjából félrevezető címet kapó (eredetiben La Passager de Polarlys, azaz A Polarlys utasa néven fut) regény a szerző roman durs-sorozatába illeszkedik, mint ahogyan A kísértetek, Az özvegy és az Aki a vonatokat nézte is. Ezekben a pszichológiai bűnregényekben nem a jól ismert Jules Maigret nyomoz, és nem egyszer inkább a szereplők lélektanán van a hangsúly.

georgessimenon.jpgGeorges Simenon (forrás: Sergio del Grande, Mondadori, Getty Images)

A kötet - mely egyébként a sorozatra jellemző letisztult, minimalista és hangulatos borítóval jelent meg - főhőse Petersen kapitány, aki néhány fős személyzettel, pár utassal és nagy mennyiségű rakománnyal hajózik ki a Norvég-tengerre, hogy észak felé haladva élelemmel, áruval és postával lássa el a fjordok zord vidékén lakó embereket. A Polarlys alig indul azonban útnak, a fedélzeten gyilkosság történik, a nyomok pedig apránként egy korábbi esethez vezetnek, melyben a drogfogyasztás is hangsúlyos szerephez jut.

Egészen biztos, hogy a Polarlys egyik utasa a tettes, de mégis kicsoda? A cselekmény előrehaladtával újabb és újabb utas válik gyanússá, de olyan kevés ember tartózkodik a hajón, hogy végül már mindenki potenciális elkövetőként tűnik fel a szemünkben, azonban valószínűleg mégis kevesen jönnek majd rá a megoldásra. Az erős hangulatú, őszi délutánokra és estékre remek olvasmányként szolgáló könyv az északi tél (mindent beborít a fagy, a hó és a jeges szél) aprólékos leírásával, egy klasszikus bűneset feltárásával szórakoztatja olvasóját. A jó krimik kedvelői nem fognak csalódni a kötet kézbevételekor, a bő száz oldalas, gyorsan elolvasható, könnyed szórakozást nyújtó, ám mégis kissé sötét és borongós hangulatú regény jó választás egy kényelmes fotel, egy bögre forró tea és egy vastag pokróc mellé.

A kötetet, melynek első 19 oldala innen letölthető, köszönöm az Agavénak!

10/8

Georges Simenon: Az elátkozott hajó
144 oldal
Agave Könyvek, 2013.
Fordította: Barta Tamás
Eredeti cím: La Passager de Polarlys

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr115486288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.01. 20:51:44

Tökéletes atmoszféra kizárni a zavaró körülményeket és egyértelműen meghatározni a potenciális gyanúsítottakat.
Bár norvég, de azért nem fognak death metált hallgatni és agyat enni, gondolom.

winrudi 2013.09.02. 12:17:22

@Morgan kapitány: Tényleg erős hangulatú könyv, egy olvasást megér a hűvösebb szezonban. Még ha az agyevés el is marad. :)
süti beállítások módosítása