Librarium

Librarium

Egy könnyed, nyári gyilkosság

2013. augusztus 15. - winrudi

Egy gyanútlan Aldis bevásárlás során akadtam rá a Nyaraló gyilkosokra Agatha Christietől, (no meg a Tragédia három felvonásbanra is, de ez a tény most ezen bejegyzés szempontjából érdektelen) méghozzá az Európa A ponyva királyai sorozatában, ha jól emlékszem, darabonként 700 forintért. Elcsábulás lett a vége, aztán nem volt kérdés, hogy mit viszek magammal a tengerpartra (no meg mást is, de ez most szintén érdektelen).

nyaralógyilkosok.JPGAgatha Christie (1890-1976) az egyik, ha nem a legnagyobb krimiszerző, érdemeit és könyveit nem állok neki sorolni, mert nem biztos, hogy ideférne, meg arra különben is ott a Wikipédia. Az viszont biztos, hogy nyaraláshoz - pláne tengerpartos, napon fetrengőshöz - kötelező kellék valamelyik regénye, hát még ha a nyaralás a címében is (hála a fordításnak) szerepel.

Az 1941-es kötet vezéralakja a szép exszínésznő, Arlena Stuart, akit szép számú hódolója mellett igen sokan szívből utálnak is; ki azért mert nem lehet az övé, ki azért mert túl szép, ki azért mert minden férfit megkap. A helyszín, ahol vele és nagyjából egy tucat más nyaralóval találkozunk, egy vidéki, angol, tengerparti üdülőhely. A vendégek között természetesen ott van a belga detektív, Hercule Poirot is, akinek jelenléte sejtetni engedi, hogy az oldalakon nem pusztán a fehér hollóval együtt emlegetett angol napsugarak vagy a simogató, de nem túl meleg tengervíz bemutatására kerül sor: az őszintén utált Arlena Stuartot egy szép nyári délelőttön holtan találják.

Mivel az említett hölgyet többen látnák szívesen holtan, mint ahányan az üdülőben nyaralnak, a gyilkosság felgöngyölítése nem egyszerű feladat, de Poirot zsenijének köszönhetően persze minden kiderül - a maga idejében. Olvasás közben többször feléled a gyanú, hogy most már igazán tudjuk ki is a tettes, persze Christie ezen legfeljebb elmosolyodik, netán felkacag, majd tovább tekergeti a szálakat, hogy végül - mint mindig - ismét átverjen.

A Nyaraló gyilkosok a szerző köteteinek megszokott színvonalát nyújtja, igényes és szórakoztató agymunkát szolgáltatva a magát tenger-, tó-, vagy medenceparton nyugtató, napon aszalódó utazónak.

10/8

Agatha Christie: Nyaraló gyilkosok
302 oldal
Európa Könyvkiadó, 2011.
Fordította: Szobotka Tibor
Eredeti cím: Evil Under the Sun

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr1005461697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása