Librarium

Librarium

Hétköznapok a keresztfán

2013. július 13. - winrudi

Az idei várólista csökkentés kötetei között szerepel Sütő Andrástól az Anyám könnyű álmot ígér. Az erdélyi magyar író gyönyörű című, önéletrajzi ihletésű kötete jó adag humorral és szép nyelvezettel mesél a hatvanas-hetvenes évek erdélyi életének megpróbáltatásairól, miközben még akkor is letehetetlen olvasmány, ha látszólag éppen semmi különös nem történik benne.

sütő.jpgSütő András (1927-2006) Kossuth-díjas erdélyi magyar író, Pusztakamarás szülötte, ahol regénye is játszódik. Az író paraszt családból származott, 18 évesen publikálták először írását, majd különböző lapok szerkesztőjeként, főszerkesztőjeként dolgozott. A '60-as évektől parlamenti képviselő, majd később a Romániai Írószövetség alelnöke is volt, de a diktatúra nem nézte jó szemmel műveit, melyeket betiltott, így a nyolcvanas években csak Magyarországon publikálhatott, miközben családját a Securitate zaklatta. Az 1990-es marosvásárhelyi fekete március során egyik szemére megvakult. 1998-ban a Digitális Irodalmi Akadémia egyik alapító tagja volt, élete során számos drámát, regényt és esszét írt. 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend közép-, 2005-ben nagykeresztjével tüntették ki.

Az először 1970-ben megjelent Anyám könnyű álmot ígér azt hiszem az egyik legszebb című könyv, amivel eddig találkoztam. Ebben Sütő az erdélyi magyar élet (a Mezőség, azon belül is Pusztakamarás) hatvanas-hetvenes évek megpróbáltatásairól mesél, teszi mindezt szemkápráztatóan gyönyörű magyar nyelvezetet használva, amit még olyankor is valóságos öröm olvasni, ha látszólag a semmiről (pl. méhek kergetése) ír. Ehhez társul különféle imádni való szavak használata mint preckelés, eprész, összehuttyan, nyüsletés, beszotyog, nyiszorog, visibál, suppan, sisinkázik vagy bónyál.

sütőandrás.jpgSütő András (forrás: PIM)

A sorok között szinte észrevétlenül lappang, majd fel-felbukkan a szerző kiváló humora, nevetségesvarolista2013-225x300.jpg helyzetekben, családja életének humoros pillanatait megörökítve. A látszólag idilli, paraszti élet hátterében meghúzódik a véres diktatúra, melynek hatásai alól a falu lakói sem tudják kivonni magukat. Az államosítás olyan óriási és elemi erejű törést okozott a paraszti életben, hogy témaként a kötet lapjain is újra és újra felbukkan, mintha az író többféleképpen, körkörösen próbálná kiírni magából a történteket.

Az Anyám könnyű álmot ígér puszta létével határozott kritika a rendszerről, mellyel szembe a szép, egyszerű, zavartalan paraszti életet állítja, követendő példaként. A kötet nemcsak Sütő életrajzi naplója vagy hiteles korrajz, de gyönyörű olvasmány is, amit érdemes és kell is olvasni.

10/9

Sütő András: Anyám könnyű álmot ígér
236 oldal
Kriterion Könyvkiadó, 1976.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr575402851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása