Librarium

Librarium

Szegény gazdagok

2013. június 06. - winrudi

A XX. századi amerikai irodalom nagy alakjának talán legismertebb műve az 1925-ös kisregény, A nagy Gatsby, melynek idei, újabb filmadaptációja ad aktualitást. F. Scott Fitzgerald a titokzatos milliomos történetével a '20-as évek amerikai dzsesszkorszakába röpíti olvasóját, ahol tombol az értékeiket elvesztett fiatal gazdagok hedonizmusa.

Fitzgerald_A_nagy_Gatsby_konyv(1).jpgF. Scott Fitzgerald (1896-1940) amerikai író, ír származású, katolikus szülők gyermeke, a dzsesszkorszak krónikása. Rövid élete alatt néhány regénye jelent meg, valamint novelláskötetei láttak napvilágot. 1920-ban vette feleségül Zelda Sayre-t, egy bíró lányát, aki szintén írói babérokra tört. Ők ketten a kor Amerikájának hírességei lettek, a feleség 1932-ben skizofréniával elmegyógyintézetbe került, később itt is halt meg egy tűzesetben. Fitzgerald egyetemista kora óta súlyos alkoholizmussal küzdött, 1940-ben két szívrohamot követően hunyt el.

A nagy Gatsby az Európa Kiadónál jelent meg újra, Bart István fordításában, a filmhez kapcsolódó új borítóval. A kisregényben Nick Carraway elbeszélésében bomlik ki az 1920-as évek Amerikájában játszódó történet, a korabeli New York nagyra törő épületeivel, a gazdagsággal, az üres nemtörődömséggel, a fiatal felsőbbrendűséggel. Carraway narrációjában felbukkan szomszédja, a titokzatos milliomos, Jay Gatsby, aki hatalmas palotájában fényűző partikat ad, ahol hívatlan vendégek százai tolonganak színes ruháikban, üvölt a zene és ömlik a pezsgő. Mindennek mögöttes célja van: Gatsby vágya visszaszerezni az első világháborús behívó miatt elvesztett, időközben megházasodott szerelmét, Daisyt. Eközben Nick és Jordan Baker golfjátékos között is szövődik valami.

A regény hangulatokat kap el kiválóan, de főleg rövidsége miatt kifejtetlen marad, a karakterek egyike sem eléggé árnyalt, ez különösen fájó a főhős Gatsby esetében. A szerző időnként magát a cselekményt sem közvetlenül, csak innen-onnan származó információkból fejti tovább, ez nem mindig a legélvezetesebb. A könyvet övező közel egy évszázados óriási rajongás miatt belőlem is kiváltott felfokozott várakozásokat nem elégítette ki maradéktalanul és talán éppen emiatt okozott csalódást. A cselekmény tetőpontjától kibontakozó fordulatok megkapóak, ahogyan természetesen a fő feladat is, melyet tökéletesen teljesít a könyv: felhívja a figyelmet a fényűzés mögött meghúzódó ürességre, az emberi értékek elvesztésére, miközben Gatsby fáradhatatlanul űzi romantikus célkitűzését, és igyekszik visszahozni a jelenbe, ami már elmúlt.

Great-Gatsby-wallpaper_03.jpg

Nem az keltett bennem hiányérzetet amit a könyv elmesél, hanem az, ahogyan teszi ezt; a többek által emlegetett magával ragadó stílus rám nem volt nagy hatással, nem kelt igazán életre a regény. Erre számomra is meglepő módon azonban a filmadaptáció nagyon is képes volt. A regény népszerűségének köszönhetően több feldolgozást is megért már, rögtön 1926-ban, majd 1949-ben, 1974-ben és 2000-ben is forgattak belőle filmet. Ezek sorából talán az 1974-es, Robert Redford és Mia Farrow főszereplésével forgatott mozgókép a legnépszerűbb.

A 2013-as feldolgozás megtekintése után kissé még gyengébbnek érzem a könyvet, ha meg is köveznek érte. Mindösszesen ez a második eset, hogy valaha látott könyv-film párosok közül utóbbit hozzam ki győztesnek, érdekesség, hogy ez utoljára a Viharsziget esetében fordult elő, és ebben szintén Leonardo DiCaprio a főszereplő. Természetesen ez nem kizárólag az ő személyének köszönhető, de rögzíteni kell, hogy a színészgárda kitűnően teljesít. A már említett DiCaprio (Jay Gatsby) bármihez nyúl, arannyá változik - ennek fényében különösen sajnálatos, hogy bizonytalan időre fel akarja függeszteni a színészkedést, hogy a környezetvédelemre koncentrálhasson. A számomra amúgy ellenszenves Tobey Maguire (Nick Carraway) is jól teljesít, ahogyan Carey Mulligan, (Daisy) Joel Edgerton (Tom Buchanan) és Elizabeth Debicki (Jordan Baker) is.

A lenyűgöző, gyönyörűen giccses (nem gondoltam volna, hogy ezt valaha leírom) látvány, a remek színészi játék és a hangulatos zene hármasa az, ami élettel tölti meg az amúgy jó alapötletű és fontos mondanivalóval bíró, de számomra nem átütő erejű könyvet. E hármasból is kiemelkedik a zene, telitalálat volt a modern dalok felvonultatása, melyek a jelen, a történet korához hasonló erkölcsi értékekkel bíró rétegének himnuszai, mindezt dzsesszes-szvinges vonásokkal, hangszerelésekkel ötvözve. Ez az egyik legerősebb filmzene amivel valaha találkoztam, olyan előadókat vonultat fel, mint Lana del Rey, Florence and the Machine, Beyoncé, Fergie, Will.I.Am., Jay-Z, Coco O., Emeli Sandé, Gotye, Nero vagy Sia.

A rendezői székben ülő és korábban a Rómeó és Júliát, a Moulin Rouge!-t, vagy az Ausztráliát jegyző Baz Luhrmann nagyfokú alázattal közelített a regényhez, a történetvezetés során folyamatosan megőrizve a könyvhűséget, miközben többször is megemeli képzeletbeli kalapját Fitzgerald előtt, amikor az író szavai gyönyörű képi elemként megjelennek a vásznon is. Mindenki számára több, mint ajánlott tehát a film megtekintése, ez pedig alkalmat adhat egy örök klasszikussá vált könyvvel való megismerkedésre is.

A kötetet köszönöm az Európa Kiadónak!

10/7

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
240 oldal
Európa Kiadó, 2013.
Fordította: Bart István
Eredeti cím: The Great Gatsby

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr605346667

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.06. 12:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loggoll 2013.06.18. 06:37:11

A könyvnek jelenleg három kiadása kapható, a képen látható 2013-as, amelyik megegyezik a (zöld) 2011-essel, és az Alinea Kiadó Klasszik sorozatában is megjelent 2012-ben felújított kiadásban.

Egyébként a film miatt a könyvek iránti érdeklődés megugrott, felkerült a sikerlistákra. Most éppen a 7. a Bookline havi sikerlistáján az Alinea könyve: bookline.hu/sortlist/sortlist.action?id=379.
süti beállítások módosítása