Librarium

Librarium

Könyvheti könyvmustra

2013. május 31. - winrudi

Idén immár 84. alkalommal rendezik meg június 6. és 10. között az Ünnepi könyvhetet Budapesten és más helyszíneken, melyre a kiadók hagyományosan új köteteket időzítenek. Ahogyan az áprilisi Könyvfesztivál esetében, így most is körbenézünk a kiadók háza táján, szubjektíven kiemelve néhányat a közeljövőben megjelenő könyvek közül.

Lőrinczy Judit: Ingókövek

ingokovek_front_700.jpg

Az Ad Astra első magyar szerző tollából származó kötete a fiatal jogász bemutatkozó regénye, az Ingókövek. Az a kötet, mely egy különleges utazásra hívja olvasóját a második világháborús Sztálingrádba. A németek és szovjetek több százezer áldozatot követelő csatájáról mindenki hallott már – ám a másik, melyet a város és a halál vívnak egymással, évszázadok óta folyik, és mind a győzelem, mind a vereség lelkekbe kerül. Wilhelm Galler, a magányos mesterlövész életre kelő szobrok és különös látomások között bolyong a néptelen városban; Wolfgang Lindt hadnagy a lelkét elemésztő emlékek elől menekülne, ám Sztálingrád nem ereszti; Galina, a pilótanő a Volga túlsó partjáról száll az elátkozott vidék fölé; a sztálingrádi Vaszilij pedig ismeretlenné vált utcákon kísérti a sorsot – és próbálja lefizetni a végzetét. Négy ember, szembenálló felek, akiket azonban mégis összeköt a közös sors és a láthatatlan gúzs, amelyet Sztálingrád font köréjük. Az Ingókövek a lehető legjobb bemutatkozó kötet, amit egy író kívánhat, a realista háborús kötetek, a második világháború, a fantasztikum és a mágikus realizmus kedvelői körében is megtalálja célközönségét, miközben a realizmust misztikummal, a szépirodalmat szórakoztatással ötvözi. A szerzővel a könyvhéten a kötet bemutatóján és dedikáláson is találkozhatunk. A kötet címéről elérhető linken a könyv 30% kedvezménnyel előrendelhető a kiadó webshopjában.

Jane Rogers: Jessie Lamb testamentuma

Jessie_Lamb_cimlap_700.jpg

Egy fiatal magyar fotós, Gyermán Petra képét felhasználó, figyelemfelkeltő borító mögé bújik az Ad Astra gondozásában megjelenő kötet, mely egy olyan világba visz el, ahol asszonyok és lányok milliói halnak meg, amikor egy terhes nőket támadó vírus elszabadul, és az emberiség sorsa is kockán forog. Isten keze, vagy a tudósok hibája? Az emberi sötétség és pusztítás gyümölcse? Jessie Lamb egy hétköznapi kamaszlány különleges körülmények között: miközben világa összeomlik, idealizmusa és bátorsága arra sarkallja, hogy megtegye a szükséges, hősies lépést, és hozzájáruljon az emberiség megmentéséhez. Vajon Jessie valóban hős? Vagy, ahogy az apja tart tőle, könnyen befolyásolható csitri, aki fel sem fogja tettei következményét? A Jessie Lamb testamentuma a közeljövő, biológiai terrorizmus által visszavonhatatlanul megváltozott világát mutatja meg, és egy rendkívüli fiatal lány döntésének folyamatát, aki a gyermekkorból kilépve azért küzd, hogy az élete – és talán a halála – értelmet nyerjen. A Jessie Lamb testamentuma 2012-ben elnyerte az Arthur C. Clarke-díjat és jelölték a Man Booker-díjra. A kötet címéről elérhető linken a könyv 30% kedvezménnyel előrendelhető a kiadó webshopjában.

Paolo Bacigalupi: Hajóbontók

Hajobontok_300.jpg

Az amerikai sci-fi és fantasy szerző második magyarul megjelenő kötete az Ad Astránál, A felhúzhatós lány után. A Hajóbontók egy kegyetlen kaland a jövő világában, ahol az olaj ritka kincs, ám a hűség még annál is ritkább. A Mexikói-öböl partján megfeneklett olajszállító tartályhajókat bontanak alkotóelemeikre az elkeseredett szegények. Egy kamaszfiú, Vézna a könnyűbrigádban dolgozik, és rézkábelek után kutat a roncsok gyomrában, hogy teljesíthesse a kvótát. Amikor azonban egy hurrikánt követően a szerencse egy léket kapott luxushajót vet az útjába, Vézna élete legfontosabb döntése elé kerül: fossza ki a hajót, vagy mentse meg az egyetlen túlélőt, egy gyönyörű és dúsgazdag lányt, aki talán egy jobb élethez vezetheti el, ha sikerül megmenekülniük az üldözőik elől. A Hajóbontók 2011-ben elnyerte a Michael L. Printz-díjat és a legjobb ifjúsági regénynek járó Locus-díjat, valamint 2010-ben jelölték az Andre Norton-díjra. A kötet címéről elérhető linken a könyv 30% kedvezménnyel előrendelhető a kiadó webshopjában.

László Zoltán: Egyszervolt

Laszlo_Zoltan_Egyszervolt_b1_72dpi.jpg

Az Agave gondozásában jelenik meg László Zoltán regénye, aki 1977-ben született Hatvanban. Hosszú ideje Budapesten él, webszerkesztőként és újságíróként dolgozik. 1999 óta publikál rendszeresen novellákat különböző folyóiratokban, antológiákban; több könyve megjelent már korábban. Az Egyszervolt főhőse Karsa Harlan egy budapesti kórház patológiai osztályán dolgozik, és időnként emlékezetkiesései vannak. E két tény önmagában is beárnyékolja az életét, na meg a nőkhöz való viszonyát. Amikor azonban akaratán kívül belekeveredik a mesehősök leszármazottainak belső intrikáiba, egy csapásra vonzóbbnak tűnik a korábbi józan, unalommal bélelt élete. Csakhogy a normálishoz már nincs visszatérés, ha az ember megtudja, hogy elfeledett gyerekkora egyáltalán nem nevezhető hétköznapinak. Ha iratmániás hétfejű sárkányok, a parlamenti képviselőket manipuláló óriások és legalább két potenciális barátnő teszi kiszámíthatatlanná a mindennapjait. Harlan csak úgy élheti túl az egyre veszélyesebb kalandokat, ha a maga kezébe veszi a dolgok irányítását, és dacolva az ellene szövetkezett erőkkel, fényt derít saját múltjára. A nyomok pedig a mesehősök titokzatos őshazájába, Transzóperenciába vezetnek.

John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

John_Le_Carre_A_kem_aki_bejott_a_hidegrol_b1_72dpi.jpg

Szintén az Agavénál érkezik a kémirodalom óriásának klasszikusa, annak is 50. évfordulós ünnepi kiadása. A történet szerint amikor Alec Leamas utolsó ügynökét is megölik Kelet-Németországban, a kémet visszahívják Londonba. Leames úgy hiszi, annyi hosszú, sötét és jeges év után végre bejöhet a hidegről. Ám Kontroll, a brit hírszerzés feje mindenáron térdre akarja kényszeríteni a kelet-német kémszervezetet. Terve megvalósításához Leamasra van szüksége, a kémre, akit még egyszer, utoljára visszaküld a hidegbe. John le Carré regényét világszerte a kortárs angol irodalom egyik legnagyszerűbb alkotásaként tartják nyilván. A kiadó a regényt megjelenése 50. évfordulója alkalmából Falvay Mihály klasszikus fordításában adja közre ismét. A kötet ezen felül tartalmazza még a szerző két új írását is: az egyiket a nagy sikerű film létrejötte kapcsán írta, a másikat pedig annak alkalmából, hogy a regény fél évszázada jelent meg és vált a műfaj talán legnagyobb klasszikusává.

Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

robin-sloan-penumbra-ur-nonstop-konyvesboltja.jpg

Robin Sloan Michiganben nőtt fel, manapság San Francisco és az internet között ingázik. A magyarul a Gabo kiadónál megjelenő kötet főhősét, Clay Jannont, a kezdő San Franciscó-i webdizájnert a Nagy Recesszió kiveti pályájáról – hogy a véletlen szerencsének, a puszta kíváncsiságnak és a majmokéval vetekedő létramászási tehetségének köszönhetően Penumbra úr nonstop könyvesboltjának éjszakai műszakjában kapjon új állást. De néhány nap múltán Clay gyanítani kezdi, hogy ez a bolt még annál is rejtélyesebb, mint amit az elnevezése sugall. Kevés vevő jön, de ők visszatérően, és ők sem vásárolnak semmit, hanem obskúrus köteteket „kölcsönöznek ki” az üzlet eldugott sarkaiból, valamilyen bonyolult, régóta fennálló rendszer szerint, amelyet a gnómszerű Penumbra úr irányít. Lehet, hogy a bolt csak fedőszerv? Clay hamarosan belekezd a vásárlói szokások átfogó elemzésébe, és a barátait is bevonja a felderítő munkába. Ám amikor Penumbra úr elé tárják a felfedezéseiket, kiderül, hogy a titkok messze a könyvesbolt falain túlra vezetnek. A Penumbra úr nonstop könyvesboltja pontosan azt adja, amit ígér: egy világot, amelybe be kell lépnünk és amelyet nem akarunk elhagyni.

Junot Diaz: Oscar Wao rövid, de csodálatos élete

Oscar_cover1.jpg

Az Így veszíted el című novelláskötet után a Cor Leonis a dominikai-amerikai Junot Díaz egyik regényét jelenteti meg. A főhős Oscar aranyos, de súlyos személyiség: egy elhízott, sci-fi imádó, könyvmoly fiú. Ráadásul New Jersey-i gettóba szakadt dominikai család sarja, ami hátrányos helyzet a köbön. Az álma, hogy a dominikai Tolkien legyen, és persze, hogy megtalálja az igaz szerelmet. Sajnos Oscarnak a saját egyéniségén kívül egy komoly akadály állja útját: a fukú, vagyis az átok, amely nemzedékek óta sújtja családját, azóta, hogy nagyapja nemet mondott Trujillónak, a véreskezű és véresszájú diktátronak, amiért súlyos árat fizetett. A regény több idősíkon és több mesélőn keresztül követi nemcsak egy család történetét, de Dominika modern történelmét is, érdekes és megkapó szereplőkön keresztül ábrázolja az életet egy olyan véres diktatúrában, amely embertelen és emberellenes volt. Junot Díaz regénye egyedi hangjával, az irodalmi stílusok ötvözésével derűsen előadott, de szívszorító történetével rengeteg díjat és elismerést begyűjtött, többek között a Pulitzer-díjat is.

Robert Musil: A tulajdonságok nélküli ember I-III.

tulajdonságok_nélküli_ember.jpg

A klasszikus mű 1977-es és 1995-ös kiadását követően most újra megjelenik az Európánál. A háromkötetes, közel kétezer oldalas, befejezetlen monstrumot illetően az olvasói vélemények igen változatosak: utálattól a lelkes imádatig terjednek. A könyv első kötete a harmincas évek elején jelent meg, azóta Robert Musil főművét egyre-másra Joyce Ulysses-éhez és Proust regényfolyamához hasonlítgatták. Húsz évig, éppen a két világháború közé eső két évtizeden át dolgozott Musil a könyvön. A regény cselekménye 1913–14-ben, a világháború küszöbén álló császári Bécsben játszódik, ennek a mindenestül múlttá váló világnak gyilkos iróniájú leleplezésével fokról fokra eljut Musil a XX. század első felének egész szellemi felülbírálásáig. A regény főhőse, Ulrich, „a tulajdonságok nélküli”, a semmivel sem azonosuló, mindent megkérdőjelező ember azonban, ellentétben sok más regényhőskortársával és -utódjával, nem esik áldozatul a korszak kafkai „perének”, személyisége, érzelmei fölött állandóan megőrzi uralmát a racionális intellektus, és ennek a racionalitásnak a segítségével próbálja megtalálni az emberlét új lehetőségét. Musil regénye nem alkalmi kikapcsolódásra szolgáló olvasmány, hanem akár hónapokra-évekre szóló, újra meg újra megkísértő szellemi kaland. A századelő Monarchiájának társadalmi panorámáját nyújtó, helyenként szatirikus, a múlt századi realizmus hagyományait az esszével egybeolvasztó műben egy új, sajátságos filozófia megteremtésének igénye munkál. A regény jelképes cselekménye a körül forog, hogy egy eszme kerestetik, melynek fényében az osztrák császár uralkodásának hetvenedik évfordulóját méltóan meg lehetne ünnepelni. A mű enciklopédikus kultúrkritikát nyújt, és a relativitáselmélet, illetve a kvantumfizika irodalmi párjának tartják.

Tóth Krisztina: Akvárium

toth_krisztina_akvarium_borito.jpg

A Magvető Kiadónál jelenik meg az 1967-es születésű Tóth Krisztina könyve, aki 1986-ban érettségizett a Képzőművészeti Szakközépiskola szobrász szakán, majd 1993-ban szerzett diplomát az ELTE Bölcsészkarán. A kiadónál több kötete is megjelent korábban, utoljára 2011-ben a Pixel. Az írónő új regényében mindenki árva. A negyvenes évek végén örökbefogadott kislány, a nevelőszülei, a saját gyereke, a férje, az összes rokona és ismerőse: kivétel nélkül mindenki a szeretethiányt tekinti az elfogadott, az egyetlen megélhető állapotnak. Ezek az emberek egy lepusztult, málló vakolatú, főzelékszagú gangon tengetik küzdelmes életüket, karnyújtásnyira a nyomortól, fényévekre a normálisnak gondolt léttől. Mégis, az elfojtott érzelmek és indulatok olykor-olykor feltörnek, és ezek a kitörési pontok sorsfordító pillanatokat eredményeznek. Ez a nyomasztó és szűk, de egyben átlátszó világ maga az akvárium. Tóth Krisztina kiváló arányérzékkel keveri a naturalizmust, az iróniát és a fekete humort, „hétköznapi katarzissal" tisztítja meg múltunknak ezt a nehezen feldolgozható, a kollektív tudattalant erősen befolyásoló szakaszát.

Arthur Madsen: Five - Az új generáció

arthur madsen_five.jpg

Az 1975-ös születésű magyar szerző korábban novellákat írt, első könyve, Az elátkozott nap az Álomgyár Kiadónál jelent meg. Második regénye a Scolarnál érkezik. A legenda szerint Krisztus előtt a 14. században Ehnaton fáraó egy medált készíttetett az udvari alkimistáival Aton, az egyiptomi napisten tiszteletére. Mire a tudósok elkészültek vele, már tudták, hogy a medál több mint egyszerű jelkép. Az egyik legveszedelmesebb fegyvert alkották meg. Ha megfelelően tekerik el a több réteg fémből készített medált, azzal befolyásolni tudják a Föld forgását és a bolygók állását. Az emberiség nem tudta, hogy létezik egy másik világ, egy ismeretlen birodalom, amelynek királynője magának akarja a medált, s ezáltal a legnagyobb hatalmat. Az alkimisták kincsét régebben egy szerzetes rejtegette, de a világ vezető hatalmai erőszakkal elvették tőle, és megalapították a Szindikátust. Azt a titkos tanácsot, aminek az lett a feladata, hogy a medált őrizze. Ám a Szindikátus hibázott, és a medál rossz kezekbe került. Öt gyerek élete örökre megváltozik. Yeni, Berria, Jauns, Baru, Nuwe. A világ sorsa most az ő kezükben van. A fantasyhoz könyvtrailer is készült.

Pikler Éva: Balatoni böngésző

balatoni_böngésző.jpg

Pikler Éva az Iparművészeti Egyetem grafika szakán diplomázott, jelenleg Szentendrén él.  Saját műhelyében alkot, emellett kilenc évig tanított a MOME előkészítőjén, most pedig a VISART Művészeti Akadémia oktatója. A Kolibri Kiadónál megjelenő 32 oldalas könyve a legkisebbekhez szól, melyben a Balaton partján tomboló nyári vihar meglepi a parton kempingező diákcsapatot. A szél szétszórja a holmijukat a tó körül. A kicsiknek lehetőségük nyílik körbeutazni a Balatont, míg 12 helyszínen keresik az 50 tárgyat Pikler Éva humoros és mesés rajzai segítségével. Útba esik Balatonfüred, Tihany, a Balaton-átúszása, Siófok, egy vitorlásverseny, a Völgyhíd, a Kis-Balaton, Keszthely, Sümeg, Szigliget, Badacsony és a Káli-medence is.

Kai Haferkamp - Reiner Stolte: Pilács, a titokzatos tűzgyújtó

pilács.jpg

Szintén a Kolibri Kiadónál jelenik meg a képzeletbeli Pöpec és Paca Nyomozóiroda 80 oldalas kiadványa, melyben a 8 év feletti detektíveket három trükkös krimi és 30 megoldásra váró rejtély fogadja. A talányos végrendeletben két és fél óra marad egy végrendelet megfejtésére, mielőtt a vagyon egy milliomosra száll; a Pilács, a tűzgyújtóban egy titokzatos tűzeset vár megoldásra; A hollókővári kísértetben pedig egy kastélyszállóban garázdálkodó kísértet borzolja a kedélyeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr605338202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása