Librarium

Librarium

John H. Arnold: Történelem

2012. január 29. - winrudi

Mi a közös egy a középkorban, vallási indíttatásból elkövetett gyilkosságban, egy angol nő segélykérelmi ügyében az 1600-as évekből és egy XIX. századi, faji és nemi egyenjogúságért küzdő fekete nő beszédében? Ezek a Nagyon rövid bevezetés alcímet viselő könyv sarokkövei.

John H. Arnold kortárs történész. A University of East Anglia középkorkutató és történetfilozófia professzorának először 2000-ben megjelent könyve a múlt három - fent említett - izgalmas töredéke alapján mutatja be, hogy mi a történelem, mire használható, mit tudhatunk meg belőle és a történetírást milyen szempontok alakították az ókori görögök mesés történeteitől a későbbi korok nagy narratíváin át napjaink tudósainak történetszemléletéig.

Ezt mondja nekünk a rövidke - a főszöveg alig 150 oldalas - könyv fülszövege, amiről olvasás közben magunk is megbizonyosodhatunk: a mű három tényleg érdekfeszítőnek mondható eseményen, helyzeten keresztül igyekszik bemutatni, hogy mi is egy történész dolga, egy forrást hogyan lehet megközelíteni, és ezek a megközelítések milyen irányokba, milyen kutatási eredményekhez vezetik el a tudóst.

Arnold könyve olvasmányos és érthető, mégis tudományos színvonalon fog össze egymástól évszázados távolságokra lévő eseményeket, teszi mindezt világos érveléssel, könnyen emészthető példákkal tűzdelve.

A kötet mind a történelem, a történész mesterség iránt hobbi szinten érdeklődő olvasó, mind pedig a történeti kutatást főfoglalkozásként űző jelenlegi, vagy jövendőbeli tudósok számára ajánlható: mindkét csoport tagjai érdekesnek és hasznosnak fogják találni Arnold professzor művét.

10/7

John H. Arnold: Történelem - Nagyon rövid bevezetés
158 oldal
Corvina Kiadó, 2005.
Fordította: Rényi Zsuzsanna
A fordítás alapjául szolgáló mű: John H. Arnold: History. A Very Short Introduction

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr693967818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása