Librarium

Librarium

Szerb Antal: A Pendragon legenda

2011. augusztus 16. - winrudi

A Librarium blog sajnálatos nyári uborkaszezonjának sivatagos hallgatását töri meg a mai bejegyzés, Hetty King bemutatkozó írása a blogban, Szerb Antal: A Pendragon-legenda című könyvéről, amit én is már régóta el akarok olvasni. Most még inkább.

Debütáló írásom tárgyául a nemrég fogyasztott Szerb Antal: A Pendragon legendája-t választottam. Korábban is olvastam már a szerzőtől, így az igényes nyelvezet, kifinomult szókapcsolatok, idegen kifejezések nem értek váratlanul.

A Pendragon legenda voltaképp egy 1934-ben íródott bűnügyi, misztikus, kicsit szkáj-fáj-ra hajazó regény, mely nem nélkülözi a kultúrtörténeti utalásokat sem. A történet vezérfonala apró részletekből tevődik össze; s bővelkedik a váratlan, helyenként a már-már mindenre gyanakvó olvasó által is kiszámítható mozzanatokban.

A címben megbúvó Pendragon egy walesi nemesi családot fémjelez, a helyszín is döntően a titokzatos Wales, helyenként londoni kitérőkkel. Az alapellentét a nagy múltú Pendragonok sarja, az éppen aktuális Earl of Gwynedd és volt mennyasszonya, a milliárdos özveggyé lett Eileen St. Claire (tábora között húzódik), ti. ha az Earl-nek sikerül bebizonyítania, hogy az özvegy férje nem természetes módon halt meg, akkor az óriási vagyon a Pendragon családra száll.

Mindemellett kiemelten fontos szerepet kapnak az Earl felmenőinek rejtélyes rózsakeresztes vonatkozásai is, melynek felgöngyölítésében a kulcsfigurává váló Bátky János segédkezik.

A mű során tömérdek utalás áll rendelkezésünkre a rózsakereszt testvériségről, akik „ismerték” az örök élet titkát és a fémek átalakításának módszerét. Ráadásul Szerb Antal ezen megállapításai valós művekből (pl. Farna fraternitatis) vett részletekkel kerülnek alátámasztásra, majd összeszövésre a hallucinált, művi valósággal, így a regény végére már abban is elbizonytalanodunk, egyáltalán van-e bármi alapja ennek a Rosacrux-os bonyodalomnak.

Hál’istennek az utószóban Hegedűs Géza felvázolja a lehetséges variánsokat, így a homály is szertefoszlik.

[Hetty King]

Szerb Antal: A Pendragon legenda
409 oldal
Magvető Kiadó, 2007.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr423159093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása