Librarium

Librarium

Az igazán könnyű olvasmányok: 4500 minikönyv

2011. május 30. - winrudi

Tegnap jelent meg egy cikk a brit Daily Mail internetes kiadásában a címben említett mennyiségű és minőségű könyvek tulajdonosáról, a magyar Tari Józsefről. A nyomdász végzettségű Tari gyűjteményének legkisebb darabja egy mindössze 2,75x1,75mm-es apróság, mely a "könyv" szót tartalmazza 15 különböző nyelven, de a legnagyobbak is alig haladják meg a 75mm-t.

Tari úr gyűjteménye igen változatos, a rengeteg magyar nyelvű példány mellett akadnak benne minikönyvek Európa majd minden országából, valamint többek között Kanadából, Mexikóból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Indonéziából, Japánból; a témaköröket tekintve pedig szépirodalmiak, művészetiek, sport, történelem, politika témájúak, vagy éppen szakácskönyvek. Gyűjteményének legrégebbi darabja 100 éves.

De mi is pontosan a minikönyv? A könyvmoly gyűjtő honlapjának tanúsága szerint a miniatűr könyv, vagy minikönyv olyan kisméretű könyv, amelynek mérete 30 és 76 mm között van. Kötésük hasonló a nagyméretű társaikéhoz, szövegük olvasható. Tágabb értelemben törpekönyvek a 76 és 100 mm közötti méretűek, minikönyvek a 30 és 76 mm közötti méretűek, mikrokönyvek pedig a 30 mm-nél is kisebb kiadványok.

"A miniatűr könyvek kezdetben főleg kisméretű imádságos könyvek voltak, amit az emberek bárhová magukkal vihettek. Kialakulásuk másik oka az volt, hogy a nyomdászok versenyre keltek egymással azért, hogy ki tud kisebb méretű nyomtatott könyvet készíteni. A mindenkori politika gyakorta népszerűsítő kiadványként adott ki könyvecskéket. Napjainkban esetenként reklám célokat is szolgálnak. A mai minikönyvkészítőket azt is szem előtt tarják, hogy e könyvek nagyon szép különleges ajándék szerepét is betölthetik."
Forrás: http://jozsef-tari.webs.com

Tari úr gyűjteményének bővítésekor mindig igyekszik több példányt is szerezni egy-egy könyvből, hogy cserélni tudjon más gyűjtőkkel, ennek köszönhetően cserepéldányainak száma eléri a 400-at.

Magyar királyok sorozat (23 db):
III. Béla; 1985; 38 x 46 mm.
A korona elrablása; 1975; 38 x 46 mm.
Károly Róbert; 1983; 38 x 46 mm:




A gyűjtő saját tervezésű minikönyvekkel is büszkélkedhet, ezek között van találós kérdés- és viccgyűjtemény, a Zsolnay márkajelzéseket felvonultató kiadvány vagy magyar költők bordalait tartalmazó válogatás is. Több könyvét festőművész lánya, Eszter illusztrálta.

"A legtöbb minikönyv Magyarországon 1970 és 1990 között jelent meg. A klubok is ekkoriban, az 1970-es években alakultak ki a nagyobb nyomdák vonzáskörzetében. Nem csoda hát, hogy a magyar gyűjtők száma ekkor több százra volt tehető. A gyűjtők egy részét az óta is gyűjtőklubok fogják össze. E klubok hírleveleiből tudhatják meg a tagok a könyvgyűjtéssel kapcsolatos legfontosabb információkat, friss híreket a legújabb kiadványokról. Sajnálatos módon egy kivételével napjainkra a klubok megszűntek, és ezzel összefüggésben minikönyvek is alig készülnek. Ez az egy ma is működő klub a Magyar Miniatür és Bibliofil Könyvészek Társasága melynek székhelye Békéscsabán van."
Forrás: http://jozsef-tari.webs.com

A könyvgyűjtemény különlegessége nagyjából tizenötféle miniatűr újság, köztük a világ legkisebb újságja, amely egy 19 x 26 milliméter nagyságú magyar kiadvány. További érdekes darabok a kézzel festett porcelán lappal, tűzzománccal vagy fafaragással fedett borítójú példányok, valamint a bőrmunkával dísztett táblájú könyvek.

Tari József által szerkesztett minikönyvek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tari József (szerk.): Magyar költők bordalai, 2007
Illusztrálta: Tari Eszter
47 x 60 mm:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Móra Ferenc: Dióbél királyfi
14 x 16 mm:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miatyánk - zsákkönyv, 2000
29 x 39 mm:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indonéz Korán
48 x 66 mm:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képek forrása Tari József honlapja: jozsef-tari.webs.com/
A Daily Mail cikke a gyűjtőről: www.dailymail.co.uk/news/article-1392120/He-loves-bit-light-reading-The-man-worlds-biggest-collection-miniature-books.html
Tari Eszter festőművész honlapja:eszter-tari.webs.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://librarium.blog.hu/api/trackback/id/tr872943004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I.z.o.l.d.a. 2011.05.30. 12:48:05

Jaj de aranyosak, nagyon jól néznek ki ÉS még praktikusak is!!!
Az első kép (a polcos Tari úrral) és a diós nagyon jó lett!
Lehet nekem is minikönyveket kellene gyűjtenem a rendesek helyett, és akkor nem csak egy talpalatnyi hely lenne a szobámban a rengetek könyv miatt. :)

ilovepécs · http://ilovepecs.hu 2011.05.30. 15:01:19

egy cikk és több fotó magyarul... egyébként nemrég bejárták a képeink a fél interwebset, többnyire hivatkozva. ilovepecs.hu/tartalomkezelo/tartalom/van_meg_itt_egy_erdekes_dolog_-_tari_jozsef_miniko

winrudi 2011.05.30. 15:44:38

@I.z.o.l.d.a.: Sajátos megoldás a helyhiányra. :)

@ilovepécs: Köszönöm szépen a cikket, nagyon jók a képek!

winrudi 2013.02.01. 09:44:48

@nemzetikonyvtar: Köszönöm szépen a meghívást, sajnos a megnyitón nem tudtam részt venni, de a későbbiekben mindenképpen megnézem a kiállítást!
süti beállítások módosítása